Deformite, kemiklerde meydana gelen eğrilikleri ve şekil bozukluklarını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Diz deformiteleri genellikle “O-şekilli bacaklar” veya “X-şekilli bacaklar” olarak bilinir ve çocuk ortopedi kliniğine en sık başvuru nedenidir. Yürüme becerisinin kazanıldıgı ilk 5 yasa kadar ice basma , dışa basma, duz taban gibi sorunlarda diger en sık başvuru nedenleridir. Ayrıca çocuklarda kalça çikigi ve ayak bölgesini ilgilendiren şekil bozukluklarına da rastlanmaktadır.
Söz konusu deformiteler detaylı olarak değerlendirilmeli ve normal bir büyüme sırasında mı yoksa müdahale gerektiren bir durumda mı olduğunu anlamak için ayırıcı tanı yapılmalıdır. Deformitesi genellikle yaşı ile birliktelik gösteren ve ilerleyen yıllarda iyileşmesi beklenen çocukların özel bir cihaz kullanmasına gerek yoktur ve sadece takip yeterlidir. Bunların dışındaki gerçek şekil bozukluklarında diz, kalça ve ayak bileğindeki yük dağılımı bozulabilir ve bunun sonucunda düzeltilmesi gereken bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Deformitelerin Nedenleri
Deformitelerin çoğu doğuştandır. Edinilmiş olanlar kemik kalitesini bozan hastalıklarla birlikte görülür. Bunlar arasında en sık görüleni D vitamini eksikliği sonucu görülen bir rahatsızlık olan raşitizmdir. Ancak bu grupta D vitamini telafi edildiğinde sorunun çözülmüş olması sevindiricidir. Doğuştan gelen hastalıklarda iyileşme şansı yoktur. Özellikle agenetik veya hipoplazik kemik gelişmiş gerilikleri tedavisi zor ve zaman alan defornitelerdir. Sonradan ortaya çıkan deformiteler siklikla genetik temeli olan hastalıklar veya beslenme bozulduğundan kaynaklanır. Büyüme döneminde bacak eğriliğinin atması her iki sebeple de ilişkiliolabilir. Bu nedenle sürekli artan eğriliklere karşı dikkatli almak gerekir.