Tendon Yaralanmaları

Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan eklemlerin kuvvet yönünde hareket etmesini sağlayan gergi bantlarıdır. Tendonlarımız kasların uzantısı olup kuvvetin aktarımını sağlar. Eklemlerimizi ise birer makara sistemi olarak hayal edersek tendonlarımız bu sistemin halatlarını oluşturur. İnsan vücudunda yaklaşık olarak 4000 adet tendon bulunur. Bu tendonlar i̇rili ufaklı olup bazıları 2- 3 mm iken bazıları 2 santimden daha kalındır. Tendonun yapısında büyük oranda tip 1 kollajen bulunup, yaş ağırlığının %70’i sudan oluşur.

Hayatımız boyunca birçok kez basit yaralanma, iş kazası, spor yaralanması, kesi veya düşmeler nedeniyle tendonların bütünlüğünü bozarız. Tekrarlayan ve zorlayıcı fiziksel aktiviteler tendonların aşınmasına hatta kopmasına sebep olur. Tendonlar sıklıkla kemiğe yapıştığı yerden kopmaktadır. Bilinen en sık tendon kopmaları arasında Aşil tendonu, biseps tendon kopması, pateller tendon kopması sayılabilir. Yaşlanmayla, yapılan spora veya fiziki aktivite bağlı olarak tendon kopmaları farklılık gösterir. Örneğin ağır spor aktiviteleri yapan gençlerde biceps ve aşil tendon kopması görülürken yaşlılarda omuz çevresinde rotator kaf tendonlarda kopmalar görülür. Yaşlılarda bu süreç uzun zaman içinde olur. Önce tendon çevresinde ödem (tendinit) gelişir ve zamanla tendonun kanlanması bozularak kronik ağrıya sebep olur. Bu süreç aylar hatta yıllar sürer ve sonunda tendon yapışma yerinden koparak fonksiyonunu kaybeder.

Kesici aletle temas nedeniyle ekstansör ve fleksör tendon yaralanmaları ensık görülen tendon kopma nedenleridir ve iyileşmesi daha kolaydır.

Tendon yaralanmalarının tedavisi büyük oranda cerrahi ile sağlanmaktadır. Akut total kesilerin tamamı cerrahiye ile tedavi edilirken %40 tendon bütünlüğü olan kesiler konservatif takip edilebilir. Ortopedik cerrahi de gelişen teknoloji sayesinde artık bir çok tendon endoskopik olarak tamir edebilmektedir. Biseps tendonu, aşil tendonu endoskopik/ artroskopik olarak rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. Bu sayede daha hızlı iyileşme ve daha az yara sorunları oluşur.

Tendonlar romatolojik hastalıklar, diyabet, bağ doku sorunları nedeniyle makara (pulley) sistemlerinde sıkışabilir. Bu durum el parmaklarında gelişirse tetik parmak hastalığı olarak adlandırılır.

Next Post

Translate »